Waar komt al dat haar voor een haarverlenging echt vandaan?

Haar uit de hindoetempel!

Na diamant en computers worden nu ook mensenlokken als topproduct uit India geëxporteerd…

Het tempelcomplex Tirumala Tirupati in het zuiden van India trekt jaarlijks miljoenen pelgrims. Dag en nacht trekken duizenden bedevaarders door de tempelheuvels. Elke dag komen 25.000 pelgrims het heilige der heiligen bezoeken om er te bidden voor hun zielsheil. Ze klimmen met mooie haardos de heuvels op en dalen kaalgeschoren de bergen weer af.


Vooraleer ze toegang krijgen tot de meest heilige plek van het complex en kunnen bidden voor het beeld van hun god Venkateswara, krijgen ze een gratis scheerbeurt. Mannen, vrouwen en kinderen worden kaalgeschoren door tientallen kappers, die het scheermes bliksemsnel over de schedels laten glijden. Het complex heeft 650 kappers in dienst, die zes uur per dag koppen scheren. Werknemers van het complex bundelen de lokken in lange, dikke vlechten en bergen ze op in grote containers.


De pelgrims zien met plezier hun weelderige lokken op de vloer vallen omdat ze hiermee voldoen aan een godsdienstige plicht. De god Venkateswara is immers heel gelukkig wanneer er haar wordt geofferd. De Hindoes snellen dan ook naar de kapper telkens als ze willen dat de god hen geneest, hen helpt bij examens of die lastige buur het zwijgen oplegt. Officieel is het haarscheren een teken van nederigheid. Door je haar te laten afdoen alvorens je de tempel betreedt, ben je letterlijk en figuurlijk meer ontvankelijk voor de goede energie die wordt uitgestraald door Venkateswara. Wie wil dat zijn gebed wordt verhoord, laat zich scheren.

De pelgrims weten dat de tempel welvarend wordt dankzij hun haar, maar maken zich daar geen zorgen over. Want de tempel besteedt het geld aan goede werken.